Vissza
Medvepiacból mindig válság lesz?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Az amerikai részvények hivatalosan medvepiacra léptek. A nagyvállalati indexek összesített csökkenése január 3. óta 22,5%.

Ha esetleg lemaradt volna a hírről, az amerikai részvények hivatalosan is medvepiacra léptek. A nagyvállalati indexek által mért kumulatív csökkenésük január 3-a óta összesen 22,5%-ot tett ki. Mivel a medvepiacokat hagyományosan 20%-ot meghaladó veszteségként definiálják, végül ez a sajnálatos „megtiszteltetés” is elérte.

Ez a mostani már a hetedik medvepiac az elmúlt fél évszázadban. Tekintsük át az elődöket:

  1. Olajsokk, 1973-74
  2. Volcker-megszorítás, 1980-82
  3. Fekete hétfő, 1987
  4. Technológiai részvények összeomlása, 2000-02
  5. Pénzügyi válság, 2007-09
  6. Koronavírus lezárások, 2020

A hat medve közül ötöt recessziót kísért. A kivétel 1987. október 19-e volt, amikor az amerikai részvények 22%-ot zuhantak és ezzel sok munkaadót meggyőztek arról, hogy valódi gazdasági visszaesés fenyeget. Ez a mennydörgés azonban később nem hozott esőt.Eddig viszont minden rosszul alakul, ugyanis bevallottan kis létszámú mintából ítélve, a medvepiacokat az esetek 83%-ában recesszió kísérte.

A naposabb oldal

Ez a kezdeti benyomás azonban egy csillagos megjegyzést is igényel. Először is, a technológiai összeomlás okozta recesszió semmiség volt, mindössze nyolc hónapig tartott és 0,3%-kal csökkentette az USA reál bruttó hazai össztermékét. Technikailag ez az időszak megfelelt a National Bureau of Economic Research recessziós követelményének, de a gazdaság csak átmenetileg lassult le és nem volt mélyen zavart.

Másrészt a medvepiac hivatalos definíciójából kimaradt négy olyan eset, amikor a részvények 18%-nál többet, de 20%-nál kevesebbet veszítettek: ezek voltak 1990, 1998 és 2011 nyara, valamint 2018 ősze. Az első ilyen időszakot enyhe recesszió kísérte. A másik három, a fekete hétfőhöz hasonlóan, téves riasztás volt.

Így a medvepiaci standard enyhe lazítása azáltal, hogy a minősítési küszöböt 18%-ban állapítjuk meg, lényegesen pozitívabb előrejelzést eredményez. Az elmúlt fél évszázadban tízszer fordult elő, hogy az amerikai részvények legalább 18%-kal estek. Négy ilyen tőzsdei zuhanás farkast kiáltott, kettő enyhe recesszióval járt együtt, négy pedig valódi recesszióval. Ezzel a mérőszámmal a valóban rossz kimenetel esélye 40%-ra csökken, szemben az eredeti 83%-kal. Ez így már valóban egy jobb hír!

Egy megkésett mutató

Az amerikai részvénypiacot általában előremutató indikátornak tekintik, ami azt jelenti, hogy a teljesítménye jelzi, mi fog következni. Gyakran a részvényárak valóban gazdasági iránymutatóként szolgálnak. Ez például még akkor is így volt, amikor 2020 áprilisában a COVID-dal kapcsolatos aggodalmak egyre nőttek, a részvénypiac emelkedett, előre látva a vállalati nyereségesség esetleges visszatérését. Vajon ugyanez igaz a medvepiacokra és a recessziókra is?

Ezt kérdezi ennek a cikknek a címe is – és a válasz tényleg meglepett. Mint kiderült, a medvepiacok kezdete előrevetítheti a gazdasági visszaesést, de amikor a medve ténylegesen megérkezik, a 20%-os küszöbértékkel mérve, a recesszió már megkezdődött. Ha megnézzük, hogy hány hónap választja el a korábbi medvepiacokat az általuk kísért recesszióktól. 2001 márciusát kivéve minden esetben negatívak az értékek. A medvepiacok nem vezették a gazdaságot, hanem lemaradtak tőle.

  • 1994 április, 6 hónappal később lett medvepiac
  • 1982 augusztus, 13 hónappal később lett medvepiac
  • 2001 március, medvepiaccal együtt kezdődött a válság
  • 2008 szeptember, 10 hónappal korábban kezdődött a válság
  • 2020 március, 1 hónappal korábban kezdődött a válság a medvepiac kezdetéhez képest

A legtöbb esetben a gazdasági problémák már a medvepiac megérkezésekor nyilvánvalóak voltak. 1974-ben és 2008-ban a gazdaság három kísérletből már a második csökkenő negyedévet szenvedte el. A helyzet 1982-ben még nyilvánvalóbb volt, a medvepiac akkor következett be, amikor a recesszió a második évébe lépett. Csak 2001-ben, amikor a recesszió enyhe volt és 2020-ban – amikor nagyon hirtelen érkezett – alakult ki olyan helyzet, amikor nem a gazdaság vezette a részvénypiacot. Ezen alkalmakkal az történések egyidejűleg zajlottak.

A jelenlegi helyzet

A kérdés tehát az, hogy a részvények ma követik-e a gazdaság fejlődését? Ezt kétségkívül nehéz megmondani. A Bureau of Economic Analysis szerint a reál-GDP az idei első negyedévben 1,5%-kal csökkent. Ha ez a tendencia folytatódna, akkor ez a medvepiac a szokásos mintába illeszkedne, mivel több hónappal a recesszió kezdete után jelentkezne. A legtöbb kutató azonban – amint azt a Conference Board június 15-i közleménye is bizonyítja – úgy véli, hogy a második negyedévben a GDP pozitív lesz. Lehet, hogy ezek a becslések végül túl optimistának bizonyulnak majd, de jelenleg a recesszió jelei távolabb vannak, mint az 1974-es, 1982-es és 2008-as medvepiacok idején.

Egy másik különbség is van a jelenlegi medvepiac és az elődei között. Ez pedig a munkanélküliségi ráta. Általában a recessziós medvepiac mindig azután érkezett, hogy a munkanélküliségi ráta emelkedni kezdett. (Az egyetlen kivétel – és ismét csak a COVID szinte azonnali hatásának köszönhetően – 2020-ban következett be). Ezzel szemben a munkanélküliség az USA-ban ma 50 éves mélypont közelében mozog!

2020 elejét kivéve, amikor a COVID támadása egyszerre torpedózta meg a munkanélküliséget és a részvényárfolyamokat, a munkanélküliség a medvepiacokkal kísért recessziókban mindig több hónapig növekedett, mielőtt a részvénypiaci veszteségek meghaladták volna a 20%-ot. (Hogy egy példát említsünk, az 1974. áprilisi medvepiac egymást követő, öt hónapos, növekvő munkanélküliség után következett be.) Ha ez a medvepiac végül egy recesszióval esik egybe, a munkanélküliségi ráta által adott jelzés határozottan más lesz, mint a korábbi eseményeknél.

És a tanulság

A bizonyítékok gyors vizsgálata azt sugallja, hogy a medvepiacok jellemzően azt jelzik, hogy a recesszió már a küszöbön áll. Ha azonban tágabban vizsgáljuk a kérdést, 1) lazítva a medvepiac definícióját, 2) különbséget téve az enyhe és a súlyos recessziók között és 3) figyelembe véve a GDP-növekedést és a munkanélküliségi rátákat, ez a következtetés jelentősen megváltozik.

Bár egy 2022-es recesszió minden bizonnyal bekövetkezhet és a Federal Reserve minden egyes kamatemelésével egyre nagyobb is lesz ennek a valószínűsége.

Legújabb cikkek

Mit érdemes tudni a medvepiacról?

A medvepiac általános definíciója szerint; a piac csúcspontja és mélypontja között legalább 20%-os csökkenés következik be.

2022-09-06

Olvass tovább

3 ok, amiért nem érdemes eladni

Amikor a piacok volatilisek a befektetők többsége a biztonságot keresi. Azonban a készpénzfelvétel könnyen visszafelé sülhet el!

2022-07-19

Olvass tovább

8-lépéses terv medvepiacra

A medvepiac mindig tökéletes alkalom arra, hogy kellően átvizsgáljuk a portfóliónkat és a meglévő pénzügyi tervünket!

2022-07-12

Olvass tovább