Vissza
Részletes útmutatás a diverzifikációhoz
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Készítsen egy szilárd befektetési stratégiát, amely segíti céljai megvalósításában, függetlenül attól, hogy a piac hogyan alakul.

Készítsen egy szilárd befektetési stratégiát, amely segíti céljai megvalósításában, függetlenül attól, hogy a piac hogyan alakul.

A legfontosabb tudnivalók:

  • A diverzifikáció segíthet a kockázatok kezelésében.
  • Elkerülheti a költséges hibákat megfelelő kockázati szint választásával.
  • Az újbóli portfólió kiegyensúlyozás a kockázati szintek hosszú távú fenntartásának kulcsa.

Meglehetősen könnyű „ütős”, vagy épp „tuti” befektetési ötletekkel rendelkező embereket találni – legyen szó tévés tanácsadókról vagy éppen csak egy okoskodó szomszédról. Ezek az ötletek azonban nem helyettesítik a valódi befektetési stratégiát, amely ténylegesen segíthet a céljai elérésében, függetlenül attól, hogy időközben milyen meglepetésekkel szolgál a piac.

Úgy gondoljuk, hogy optimális esetben a részvények, kötvények és egyéb befektetések diverzifikált keverékével kell rendelkeznie és a portfólióját ezeken a különböző befektetési típusokon belül is diverzifikálnia kell majd. A stratégiai eszközallokáció meghatározása és fenntartása a hosszú távú befektetési siker egyik legfontosabb összetevője.

Miután ezzel megvan, rendszeresen vizsgálja meg a portfólióját és legalább évente egyszer ellenőrizze az eszközallokációját, vagy bármikor, amikor a pénzügyi körülményei jelentősen megváltoznak – például, ha elveszíti állását vagy egy jelentősebb bónuszt kap. Az ellenőrzés jó alkalom annak megállapítására, hogy szükség van-e az eszközösszetétel kiegyensúlyozására vagy egyes meglévő befektetések újragondolására.

Miért érdemes diverzifikálni?

A diverzifikáció célja nem feltétlenül a teljesítmény növelése, hiszen ez még önmagában nem biztosít nyereséget és nem garantálja a veszteségek elkerülését. A diverzifikáció azonban képes javítani a hozamokat, bármilyen kockázati szintet is választ.

A diverzifikált portfólió kialakításához olyan befektetéseket kell keresnie – például részvényeket, kötvényeket, készpénzt vagy egyéb befektetéseket –, amelyek hozama történelmileg nem ugyanabba az irányba és nem ugyanolyan mértékben mozognak. Így még ha a portfólió egy része csökkenőben is van, a többi része nagy valószínűséggel növekszik vagy legalábbis nem fog olyan mértékben csökkenni.

A jól diverzifikált portfólió kialakításának másik fontos szempontja, hogy az egyes befektetési típusokon belül is igyekezzünk diverzifikáltak maradni.

Az egyes részvényállományokon belül óvakodjon az egyetlen befektetésben való túlzott koncentrációtól. Például nem szabad, hogy egy részvény a részvényportfóliójának több mint 10%-át tegye ki. Az egy még okosabb dolog, ha a részvények között piaci kapitalizáció (kis, közepes és nagy tőkeértékű részvények), szektorok és még földrajz szerint is diverzifikál. Ugyanis nem minden részvénytőke, szektor és régió virágzott egy időben vagy azonos mértékben, így a portfólió kockázatát csökkentheti, ha eszközeit a részvénypiac különböző részeire szórja szét. Érdemes lehet megfontolni a stílusok keveredését is, mint például a növekedés és az érték alapú részvények arányát.

A kötvénybefektetéseknél vegye figyelembe a különböző lejáratokat, hitelminőségeket és futamidőket, amelyek a kamatlábváltozásokra való érzékenységet mérik.

A diverzifikáció hosszú távon is bizonyította létjogosultságát és értékét

A 2008-2009-es "Medve piac" (csökkenő trend) idején sok különböző típusú befektetés egyszerre veszített értékéből, de a diverzifikáció így is segített a portfólió teljes veszteségének megfékezésében.

Tekintsük át 3 hipotetikus portfólió teljesítményét ebben az időszakban:

  • egy 70%-ban részvényeket, 25%-ban kötvényeket és 5%-ban rövid lejáratú befektetéseket tartalmazó diverzifikált portfóliót
  • egy kizárólag részvényekből álló portfóliót
  • és egy kizárólag készpénzből álló portfóliót

Amint az alábbi táblázatban látható, a diverzifikált portfólió kevesebbet veszített a visszaesés során, mint a kizárólag részvényekből álló portfólió, és bár a későbbi fellendülés során lemaradt, könnyedén megelőzte a készpénzt és a piaci nyereség nagy részét magáénak tudhatta. A diverzifikált megközelítés segített a kockázatkezelésben, miközben fenntartotta a piaci növekedésnek való kitettséget.

Miért fontos, hogy olyan kockázati szintet érjünk el, amellyel együtt is tudunk élni?

A diverzifikált portfólió értéke általában csak bizonyos idő elteltével mutatkozik meg. Sajnos sok befektető nem képes teljes mértékben kihasználni a saját befektetési stratégiájának előnyeit. Az emberek többsége inkább hajlamos a fellendülő piacokon való teljesítmény hajszolásra és a magasabb kockázatú befektetések vásárlására, míg egy piaci visszaesés esetén inkább hajlamosak az alacsonyabb kockázatú befektetési lehetőségek felé fordulni. Ezek többnyire olyan viselkedések, amelyek elszalasztott lehetőségekhez vezethetnek. Az egyéni befektetők alul teljesítésének mértéke általában a csökkenő trendeknél a legrosszabb.

„Befektetőként fegyelmezettnek lenni nem mindig könnyű, de idővel bebizonyosodott, hogy mindez képes vagyont teremteni, míg a piaci időzítés sok befektető számára költséges gyakorlatnak bizonyult” - jegyzi meg Ann Dowd, CFP®, a Fidelity Investments alelnöke. „Egy olyan terv, amely megfelelő eszközallokációt és annak rendszeres kiegyensúlyozását tartalmazza, segíthet a befektetőknek leküzdeni ezt a kihívást.”

Diverzifikált portfólió építése

Kezdetben meg kell győződnie arról, hogy az eszközösszetétel (pl. részvények, kötvények és rövid távú befektetések) összhangban van-e a befektetési időtávval, a pénzügyi igényekkel és a volatilitással szembeni komfortérzettel. A különböző eszközösszetétel különböző mennyiségű részvény-, kötvény- és rövid távú befektetéseket kombinálnak, amik különböző kockázati és hozampotenciálokkal rendelkeznek.

A diverzifikáció nem csak egy egyszeri feladat

Ha már megvan a célösszetétel, akkor azt rendszeres ellenőrzésekkel és kiegyensúlyozással folyamatosan nyomon kell követnie. Ha nem egyensúlyoz újra, akkor egy jó részvénypiaci futás miatt a portfólió kockázati szintje előbb-utóbb majd nem felel meg a célnak és az addig meglévő stratégiának.

Mi történik, ha nem egyensúlyoz újra?

A hipotetikus portfólió azt mutatja, mi történt volna, ha 2000 és 2020 között nem egyensúlyoz újra egy portfóliót: így a részvényallokáció jelentősen nőtt volna.

Ez a megnövekedett részvénysúly azt jelenti, hogy a portfólió 2020 végén nagyobb potenciális kockázattal rendelkezett. Miért? Mert bár a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeli eredményeket, a részvények árfolyama történelmileg nagyobb mértékben ingadozott, mint a kötvényeké vagy a készpénzé. Ez azt jelenti, hogy ha egy portfólió a részvények irányába tolódik el, akkor nagyobb hullámzásoknak van kitéve.

Az újbóli kiegyensúlyozás nem csupán egy volatilitáscsökkentő gyakorlat. A cél az eszközösszetétel visszaállítása, hogy az Ön számára megfelelő kockázati szintre álljon vissza. Néha ez a kockázat csökkentését jelenti a portfólió konzervatívabb opciókban lévő részének növelésével, máskor viszont több kockázatot jelent, hogy visszatérjen a célösszetételhez.

A három lépéses megközelítés

A befektetés egy állandó folyamat, amely rendszeres figyelmet és kiigazítást igényel. Íme 3 olyan lépés, amelyet megfogadhat és követhet, hogy a befektetései továbbra is az Ön érdekét szolgálják:

1. Készítsen személyre szabott befektetési tervet

Ha még nem tette meg, határozza meg céljait és időkeretét, valamint mérje fel a kapacitását és a kockázattűrő képességét.

2. Fektessen be az Önnek megfelelő kockázati szinten

Válassza ki a befektetési eszközök olyan keverékét, amelyet megfelelőnek tart a befektetési céljaihoz, és ne felejtse el figyelembe venni a munkáltatóján keresztül esetlegesen kapható részvényjuttatásokat sem.

A részvények történelmileg nagyobb növekedési potenciállal, de nagyobb volatilitással is rendelkeznek. Így, ha van ideje átvészelni a piac hullámzásait, érdemes megfontolni, hogy portfóliója nagyobb hányadát inkább részvényekbe fektesse.

Másrészt, ha a pénzre csak néhány éven belül lesz szüksége – vagy ha a pénzvesztés lehetősége túlságosan idegessé teszi –, fontolja meg, hogy esetleg nagyobb arányban fektessen be olyan, általában kevésbé volatilis befektetésekbe, mint a kötvények és a rövid távú befektetések. Ezzel persze a magasabb hozam lehetőségét az alacsonyabb volatilitás lehetőségére cseréli le.

Miután eldöntötte az eszközösszetételt, végezzen kutatást, és válassza ki a megfelelő befektetéseket.

3. Rendezze a stratégiáját

Javasoljuk, hogy akár egyedül vagy a pénzügyi tanácsadójával együttműködve, de mindenképpen rendszeresen tartsa karban a portfólióját. Mit jelent ez? Időről-időre figyelje és értékelje a meglévő befektetéseit a stratégia, a relatív teljesítmény és a kockázat változásai szempontjából.

A kiegyensúlyozás

Vizsgálja felül befektetési összetételét, hogy fenntarthassa az Ön számára kényelmes kockázati szintet és korrigálhassa a piaci teljesítmény következtében bekövetkező eltéréseket. Az újbóli kiegyensúlyozásnak számos különböző módja van – például érdemes megfontolni abban az esetben is, ha az eszközösszetétel bármely része több mint 10 százalékponttal eltávolodik a céltól.

A frissítés

Legalább évente egyszer, de legalábbis akkor, amikor pénzügyi körülményei vagy céljai megváltoznak, vizsgálja felül a stratégiáját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a meglévő tervének még mindig van értelme.

És hogy mi ebből a lényeg?

Hosszú távú céljainak eléréséhez egyensúlyt kell teremteni a kockázat és a jutalom között! A befektetések megfelelő kombinációjának kiválasztása, majd a döntések rendszeres kiegyensúlyozása és nyomon követése nagyban befolyásolhatja a várható eredményeket.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább