Vissza
Hosszútávú piaci trendek, amiből nem érdemes kimaradni
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Változások gyakran lassan érkeznek, de óriási potenciállal bírnak. Például a mezőgazdasági területek csökkenése sürgeti az új, hatékonyabb m

Sok jelentős változás fokozatosan következik be, és nem mindig tudjuk felfogni, hogy a kialakulásuk során milyen potenciállal bírnak a világ átalakítására. Gondoljunk csak az egy főre jutó mezőgazdasági földterület fokozatos csökkenésére, amely 1961 óta közel 50%-kal csökkent. Ahogy ez a tendencia folytatódik, az új és hatékonyabb mezőgazdasági és élelmiszertermelés egyre szükségesebbé válhat a növekvő világnépesség igényeinek kielégítéséhez.

A hosszú távú mezőgazdasági megatrend befektetési lehetőségeket teremtett és teremt továbbra is, mivel a vállalatok igyekeznek kielégíteni ezt a növekvő globális élelmiszerigényt. Ha egy adott témába való befektetés összhangban van az Ön célkitűzéseivel, a megatrendek olyan tematikus befektetési lehetőséget jelenthetnek, amelyet érdemes megfontolni.

A megatrend-befektetésekről

A megatrend alapok a hosszú távú nyereségnövekedés megértésére összpontosítanak, amelyet olyan erők, mint a demográfia és/vagy az erőforrások szűkössége támogatnak. E fokozatosan mozgó tendenciák azonosításával a megatrend-befektetők számára előnyös lehet e hatások előrejelzése. Néhány példa a potenciális megatrendekre, amelyek átformálhatják a piacokat:

  • A népesség elöregedése, ami a fogyasztási szokások megváltozását okozza.
  • Az erőforrások hatékonyabb felhasználását igénylő növekvő népesség.

A Fidelity két fontos, az erőforrások szűkösségéhez és a népességnövekedéshez kapcsolódó megatrendet azonosított, amelyeket a befektetőknek figyelembe kell venniük: ezek a mezőgazdasági termelékenység és a vízkészletek fenntarthatósága.

Az ebben a megatrendben rejlő befektetési lehetőségek közé tartoznak azok a vállalatok, amelyek a növekvő világnépesség és az egy főre jutó csökkenő termőterület-kínálat mellett a terméshozamok növelésének és/vagy az élelmiszertermelés növelésének módjait keresik.

Az ENSZ becslései szerint a világ népessége 2050-re a jelenlegi 7,8 milliárdról közel 10 milliárdra emelkedik. „Ahhoz, hogy egy 10 milliárd fős népességet táplálni tudjunk, 2050-ben több mint 50%-kal több élelmiszerre lesz szükségünk, mint amennyi ma van” – mondja Steve Calhoun, a Fidelity Mezőgazdasági Termelékenységi Alapjának vezetője.

A növekvő középosztály és a növekvő bérek a fogyasztói preferenciák változásához vezettek, beleértve az egészségesebb opciókat és a megnövekedett fehérjefogyasztást, ami tovább növeli a nagyobb termelékenység iránti igényt. „A földterületek hagyományos használata egyszerűen nem tud lépést tartani a növekvő globális népességgel” – jegyzi meg Calhoun. „Azok a vállalatok, amelyek növelik a terméshozamokat, javítják az általános hatékonyságot és új technológiákat fejlesztenek, valószínűleg profitálhatnak belőle.”

Víz fenntarthatósági megatrend

Ebben a megatrendben a befektetési lehetőségek közé tartoznak a hatékonyságot fejlesztő, az életciklust meghosszabbító és/vagy a biztonságos, megbízható vagy könnyen hozzáférhető vizet biztosító, megfizethető új technológiákat azonosító vállalatok. Tekintsük a vízhez való hozzáféréssel kapcsolatos dilemmákat, amelyeket Janet Glazer, a Fidelity Water Sustainability Fund vezetője emelt ki:

  • A víz egy véges erőforrás, és a Világgazdasági Fórum szerint a tiszta víz hiánya az öt legnagyobb globális kockázat közé tartozik.
  • Ma több mint 1 milliárd ember nem jut tiszta vízhez, a világ lakosságának 2/3-a súlyos vízhiánnyal küzd, és jelenleg évente legalább 1 hónapig nem jut elegendő édesvízhez. A folyamatos szélsőséges időjárási zavarok, mint például az aszályok, áradások, az éghajlatváltozás és az elégtelen infrastruktúra csak fokozzák ezt a sürgető kihívást.
  • A hosszú távú tendenciák, nevezetesen a növekvő világnépesség, valószínűleg fokozni fogják a tudatosságot és a probléma kezelésének szükségességét.
  • Egyes becslések szerint 2050-re 4 milliárd ember élhet „súlyos” vízhiányos körülmények között.
  • Óriási szükség van arra, hogy világszerte korszerűsítsük a vízügyi infrastruktúrát, és megbirkózzunk ezekkel a növekvő kihívásokkal.

Az új, feltörekvő technológiákra összpontosító vállalatok ebből profitálhatnak. Ilyen például a vízkezelés, a vízanalitika és a vízinfrastruktúra.

Érdekli a megatrend téma?

A megatrendekből tőkét kovácsolni próbáló vállalatokba történő befektetések esetében fennáll a többi részvénykategóriához kapcsolódó befektetési kockázatok többsége vagy éppen az egésze is. Minden egyes részvényt, alapot vagy egyéb befektetést alaposan át kell vizsgálnia, hogy teljes mértékben megértse annak jellemzőit és kockázatait.

Bár sok megatrend alap jelenleg ETF, számos megatrend befektetési alap közül is választhat. Természetüknél fogva a tematikus alapok valamilyen formában aktív döntéshozatalt igényelnek arra vonatkozóan, hogy a koncepciót hogyan lehet stratégiává alakítani a konkrét befektetések megtalálására. Ez az elemzés és ítéletalkotás vagy egy aktívan kezelt alapon, vagy egy szabályalapú megközelítésen keresztül valósulhat meg. A kezelési stílustól függetlenül a befektetők számára előnyös lehet, ha olyan cégek által kezelt alapokat vesznek figyelembe, amelyek mély kutatási erőforrásokkal rendelkeznek a téma meghatározásához és a tervezett tematikus fókusz idővel történő fenntartásához. A tematikus befektetés lehetővé teheti, hogy olyan hosszú távú trendekbe vagy témákba fektessen be, amelyekben hisz, és a tematikus alapok lehetővé tehetik, hogy olyan lehetőségeket találjon, amelyek országokon, ágazatokon és piaci kapitalizáción átívelőek lehetnek. Ezek az alapok jellemzően szatellitként szolgálhatnak, hogy egy szélesebb körű diverzifikált portfólió mellett kitettséget szerezzen egy olyan témának, amelyben hisz.

A megatrendek által teremtett kihívások megoldásában részt vevő vállalatok képesek lehetnek átalakítani a piacok küllemét az elkövetkező években. Ha érdeklik a világunkat befolyásoló hosszú távú trendek, érdemes lehet megfontolnia ezeket a befektetési lehetőségeket is!

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább