Vissza
Befektetés vagy kereskedés, mi a különbség?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Most egy közérthető példán keresztül fogjuk Önnek bemutatni a két folyamat közötti alapvető és jelentős különbséget. Vágjunk is bele!

Most egy közérthető példán keresztül fogjuk Önnek bemutatni a két folyamat közötti alapvető és jelentős különbséget. Vágjunk is bele!

Amíg a befektetés a „BBQ-hoz” hasonlít, addig a kereskedés sokkal inkább a „grillezés” folyamatára emlékeztet. Bár sokan azt gondolják, hogy a befektetés és a kereskedés ugyanaz a dolog, mégis a BBQ és a grillezés fogalmi jelentéseihez hasonlóan, ezek a fogalmak is gyakran összekeverednek és nem a megfelelő értelemben használjuk őket.

Így előre is elnézést kérve a vegán és vegetáriánus barátainktól, ezt a különbséget most mégis ennek a két példának a mentén; a BBQ oldalas és a grillezett ribeye steak (magas hátszín steak) segítségével magyarázzuk el!

Amikor BBQ oldalast készítünk – igazi, régimódi BBQ-ról beszélünk, nem pedig arról, hogy csak ráöntjük a szószt valamire, és BBQ-nak nevezzük –, olyankor alacsony, közvetett hőfokon, órákon át sütjük az adott húsokat. Így lesz az oldalas kellően omlós (leesik a csontról) és puha, pont úgy, ahogyan a legtöbben szeretjük. A BBQ esetében az idő(!) a legfontosabb tényező és a végeredmény általában meg is éri ezt a „kis” várakozást.

Amikor viszont ribeye steak-et grillezünk, akkor ez folyamat (általában) intenzív és egyben gyors lesz. Ha Ön a grillezés közben, ne adj’ isten, kicsit távolabb valami mással is foglalatoskodik, könnyen fennáll a veszélye annak, hogy a steak bizony túlsül. A grillezés műveleténél az Ön osztatlan figyelme a legfontosabb tényező! Mégis, ha mindent jól csinál és kellően odafigyel, akkor a jutalom egyszerre lesz gyors és finom!

Akárhogy is nézzük, a vacsora mindig abból a hús készül, amihez a boltban hozzájuthatunk. Azonban a főzés technikája és maga a főzés menete, az természetesen más és más dolog.

Most pedig alkalmazzuk a BBQ (türelem, idő) és a grillezés (mint osztatlan figyelem) mögötti legfontosabb gondolatmenetet a befektetés és a kereskedés mintájára levetítve. Mindkettő egy olyan műveletet jelöl, amikor részvényeket, ETF-eket, az alapok vagy más befektetési típusok részvényeit vagy azok darabjait vásárolja meg azzal a céllal, hogy több pénzt keressen, mint amennyivel kezdetben elindult. A fő különbség itt az, hogy mennyi időt és figyelmet fog fordítani az egyes folyamatokra!

Egy befektetés esetében, jellemzően hosszú ideig meg szoktuk tartani a részvényeinket. Erre utalnak a „buy and hold” (vedd meg és tartsd), illetve a „hosszú távú befektetés” kifejezések is. Ilyenkor Ön, mint befektető, idővel azt szeretné majd látni, hogy egy olyan vállalat bevételei, amelybe egyszer befektetett, az évek, sőt inkább az évtizedek alatt végül növekedni fognak. Tehát akárcsak a BBQ esetében, itt is minden az időről szól. És bár nyilvánvalóan szükséges lesz egyfajta általános képet kapnia arról, hogy mindeközben mi történik a befektetéseivel, mégis, ebben az esetben csak alkalmanként kell leellenőriznie azokat. Ez alól persze kivétel, ha valami igazán nagy dolog történik a cég vagy éppen az egész piac életében!

A kereskedésnél jellemzően a gyorsabb profit reményében vásároljuk meg a részvényeket. Ez persze így már egy jóval trükkösebb dolog, mivel a teljes piac, rövid távon tökéletesen kiszámíthatatlan. Ezért aztán Önnek is aktívan részt kell vennie benne és a lehető legközelebbről kell megfigyelnie a tőzsdét, hogy ezzel nyomon követhesse, hogy mit csinálnak azok a vállalatok, amelyekbe a pénzével beszállt. „Éppen most rúgták ki a vezérigazgatót?” „A vállalat egy másik cég felvásárlására készül?” „Beszámoló a vállalat aktuálisan elért eredményeiről?” „Vajon felülmúlják-e a várakozásokat a mostani számok?” – és így tovább. Ebből most már tisztán láthatjuk, hogy a grillezéshez hasonlóan, a kereskedés során is nagyon oda kell figyelnünk arra, ami egyik pillanatról a másik pillanatra történik!

Mind a két esetben fontos tényező, a befektetést és a kereskedést is megelőző, jó és követhető terv, illetve stratégia! Önnek már jó előre tudnia kell, hogy mit szeretne elérni és persze azt is el kell döntenie, hogy mekkora kockázatot hajlandó vállalni és mennyi időre. Akkora tudást kell felhalmoznia és folyamatosan észben tartania a befektetésről és a kereskedésről, hogy az néha már-már tehernek is tűnhet. Miután ezekkel a folyamatokkal pénzt is veszíthet, így az kifejezetten fontos, hogy tökéletesen tisztában legyen vele, hogy mit csinál, mielőtt bármilyen lépést is tenne.

Itt ajánljuk a figyelmébe a "Bevezetés a befektetés világába" című írásunkat, hogy ezáltal is többet sikerüljön megtudnia az elindulásról. Fontos, hogy ne tervezzen addig semmilyen jellegű kereskedést, amíg valóban nem tud elegendő időt fordítani a tanulásra és nincs elég figyelme arra, hogy a folyamatot helyesen is csinálja. Akárcsak a legjobb BBQ steak esetében, úgy itt is, a legjobb dolgok azokhoz az emberekhez jönnek, akik kellően kivárnak!

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább