Vissza
6 jó befektetői szokás
Lázár Dávid
TrendBefektetés

A tervünkhöz való ragaszkodás még a nehezebb időszakokon is átsegíthet, úgy a jelenben, mint a jövőben is.

A tervünkhöz való ragaszkodás még a nehezebb időszakokon is átsegíthet, úgy a jelenben, mint a jövőben is.

Egy pénzügyi terv elkészítése segíthet abban, hogy jobb döntéseket hozzunk a befektetésekkel és megtakarításokkal kapcsolatban. Fontos, hogy mindig ragaszkodjon a tervéhez, még akkor is, ha a pénzügyi piacok viharosak!

A befektetés nem a „meggazdagodásról” vagy a „piaci játékról” szól. Ez a pénzügyi jólét elérésének egyik alapvető része. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk kielégíteni a saját és a tőlünk függők igényeit, valamint képesek vagyunk olyan célokat kitűzni és elérni, amelyek túlmutatnak azon, hogy pusztán ki tudjuk fizetni a számláinkat és kezelni tudjuk az olyan adósságokat, mint a jelzálog, a hitelkártya vagy éppen a diákhitel.

Ez a 6 lépés segíthet növelni a befektetési sikereit és elérni a kellő pénzügyi jólétet, még akkor is, ha a pénzügyi piacok barátságtalannak tűnnek.

1. Kezdje el a tervezést!

Egy pénzügyi terv létrehozása megalapozhatja a későbbi befektetési sikert. A pénzügyi tervezési folyamat segíthet felmérni a helyzetét, meghatározni a céljait és segít megtalálni a gyakorlati lépéseket azok eléréséhez.

A pénzügyi tervezésnek nem kell csicsásnak vagy drágának lennie. Megteheti egy pénzügyi szakember vagy akár egy online eszköz segítségével is. Akárhogy is döntsön, a megalapozott pénzügyi tervezési elveken alapuló stratégia elkészítése egy nagyon fontos lépés!

A "Terv" az egyik olyan szolgáltatás, amelyet a pénzügyi szakemberek gyakran kínálnak ügyfeleiknek. Bizonyított tény, hogy a pénzügyi szakemberekkel együttműködő családok jobban felkészültek a hosszú távú pénzügyi célok elérésére. A Fidelity Retirement Savings Assessment több ezer amerikai családot vizsgált meg, hogy kiderítse, mennyire vannak felkészülve a nyugdíjas éveikre és azt találta, hogy a tanácsadóval dolgozó családok átlagos nyugdíjas pontszáma 89, ami magasabb, mint a tanácsadó segítségét nem kérő családok 81-es pontszáma. (Természetesen a tanácsadóval kapcsolatos magasabb pontszám adódhat a tanácsadó által nyújtott egyéb szolgáltatásokból vagy a szakmai tanácsadást igénybe vevő családok közötti különbségekből is.) (Szerkesztői komment: a jelzett pontszám a Fidelity Retirement ScoreSM jelöli, amely leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy a kényelmes nyugdíjhoz szükséges megtakaríts hány százalékát érték el a megkérdezettek.)

2. Tartson ki a terve mellett, még akkor is, ha a piacok barátságtalannak tűnnek

Amikor befektetéseink értéke csökken, normális emberi dolog, hogy egyfajta menedéket akarunk keresni. A legjobb befektetők azonban nem így tesznek. Ehelyett fenntartanak egy olyan részvényallokációt, amellyel jó és rossz piacokon is együtt tudnak élni.

A 2008 végi és 2009 eleji pénzügyi válság, amikor a részvények közel 50%-ot estek, jó alkalomnak tűnhetett arra, hogy a készpénzbe meneküljünk. A Fidelity 1,5 millió munkahelyi megtakarítót vizsgáló tanulmánya azonban azt találta, hogy azok, akik ez idő alatt is a részvénypiacra fektettek, sokkal jobban jártak, mint azok, akik ehelyett inkább az oldalvonalon maradtak.

A válság 2008. júniusi kezdetét követő évtizedben, azok, akik megtartották a befektetéseiket, 147%-kal növelték a számlájuk egyenlegét, amely jól tükrözi a befektetési döntéseik és a befizetéseik hatását. Ez kétszerese a 2008 negyedik negyedévében vagy 2009 első negyedévében a részvényektől elmenekülők 74%-os átlagos hozamának. Míg a legtöbb befektető nem változtatott a piaci visszaesés során, azok, akik mégis változtattak, sorsdöntő döntést hoztak, amely maradandó hatással volt rájuk. A részvényekből kiszállók több mint 25%-a soha nem tért vissza a piacra és természetesen lemaradt az azt követő nyereségről is.

Ha szorongást érez, amikor a részvénypiac esni kezd, ne feledje, hogy ez normális reakció az ingadozásra! Fontos, hogy ragaszkodjon a hosszú távú befektetési mixéhez és legyen elég növekedési potenciálja a céljai eléréséhez. Ha nem tudja elviselni a portfóliójának a hullámzását, akkor fontoljon meg egy kevésbé volatilis befektetési mixet, amelyhez ezekután ragaszkodni is tud.

3. Inkább a megtakarítás, mint a költekezés!

Bár könnyű belefeledkezni a piac hullámzásába, az is fontos, hogy végig gondolja, hogy mennyit fog félretenni a jövedelmedből a jövőre nézve. Persze, a korai és gyakori takarékoskodás nagy erőt jelenthet, amikor a hosszú távú pénzügyi célok felé való haladásról beszélünk.

Általános szabályként azt javasoljuk, hogy a jövedelmének legalább 15%-át tegye félre nyugdíjcélra, beleértve a munkáltatói hozzájárulást is. Természetesen ez a szám csak egy kiindulási pont, egyeseknél alacsonyabb, másoknál pedig magasabb lesz. De ettől függetlenül is bizonyított, hogy a több megtakarítás és a korábbi kezdés segíti az embereket a hosszú távú célok elérésében. A Fidelity Nyugdíj-megtakarítási felmérése szerint az elkötelezett megtakarítók pontszáma 99-es, míg ezzel szemben a 10%-nál kevesebbet megtakarító személyek medián pontszáma 68 volt. A minden korosztályban elkötelezett megtakarítóknak magasabb volt a medián pontszáma, de a különbségek különösen nagyok voltak a fiatalabb megtakarítók esetében, akiknek több idejük volt arra, hogy pénzt tegyenek félre pályafutásuk során.

4. Legyen sokszínű!

Úgy véljük, hogy a sikeres befektetés egyik legfontosabb alapja a diverzifikáció (különböző részvények, kötvények és egyéb eszközök birtoklása), amely segíthet a kockázatok ellenőrzésében. A megfelelő befektetési mix, olyan portfóliót biztosít, amely az Ön helyzetének megfelelő kockázati szint mellett is növekedési potenciált biztosít és megkönnyítheti, hogy a piac hullámzása során is kitartson a terve mellett.

A diverzifikáció nem garantálhatja a nyereséget vagy azt, hogy nem fog veszteséget szenvedni, de az a célja, hogy ésszerű kompromisszumot biztosítson a kockázat és a hozam között. Nemcsak a részvények, kötvények és a készpénz között, hanem ezeken a kategóriákon belül is diverzifikálhat. Fontolja meg a részvénykitettség diverzifikálását régiók, ágazatok, befektetési stílusok (érték, keverék és növekedés) és méret (kis-, közép- és nagykapacitású részvények) szerint. A kötvények esetében fontolja meg a különböző hitelminőségek, lejáratok és kibocsátók közötti diverzifikációt is.

A Fidelity Nyugdíj-megtakarítási felmérése azt mutatja, hogy azok a befektetők, akiknek az eszközösszetétele megfelelő, jobban felkészültnek tűnnek a nyugdíjba vonulásra. Azok, akik a helyes irányba tartottak, 87-es átlagpontszámot értek el, míg azok, akiknek a befektetési összetétele nem volt helyes, csak 77,3 pontot értek el.

5. Fontolja meg az alacsony díjú befektetési termékeket, amelyek jó ár-értéket kínálnak

Az okos befektetők tudják, hogy a piacot nem tudják irányítani, de a költségeket igen. A Morningstar® független kutatócég tanulmánya megállapította, hogy – bár ez korántsem garantált – az alacsonyabb költséghányaddal rendelkező alapok történelmileg nagyobb valószínűséggel teljesítettek jobban, mint a kategóriájukba tartozó többi alap – a relatív összhozam és a jövőbeli kockázattal korrigált hozamminősítés tekintetében.

A Fidelity azt is megállapította, hogy a kereskedési jutalékok és a végrehajtás nagymértékben eltérnek a brókerek között és a kereskedés költségei is befolyásolják a hozamokat.

6. Ne feledkezzen meg az adókról sem!

Magyarországon a kamatadó mértéke 15%, ami azt jelenti, hogy a szerzett nyereség 15%-át levonja az állam. Sok esetben ez a legnagyobb költsége a befektetésnek, de nem feltétlenül kell annak lennie. Megfelelő befektetési forma választásával egyösszegű befektetések 5 év után (TBSZ), tőkeépítő megoldások 10 év után kamatadó mentesek lehetnek.

Konklúzió

Bár a befektetés egy összetett művelet, mégis, a sikeres befektetők néhány legfontosabb szokása meglehetősen egyszerű. Ha felépít egy okos tervet és ragaszkodik hozzá, egyben elegendő mennyiségű pénzt takarít meg, valamint ésszerű befektetési döntéseket hoz és tisztában van az adókkal is, akkor végül elsajátított néhány olyan kulcsfontosságú tulajdonságot, amely egyszer majd a sikerhez is elvezetheti.

Legújabb cikkek

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

7 lépés a szükséges nyugdíj kiszámolásához

Friss nyugdíjasok örülnek az ébresztőóra eldobásának, de a pénzügyi oldal kissé nyomasztó lehet számukra.

2023-02-14

Olvass tovább